In 2013 ontdekte Egid Niël, zoon van de vermaarde Maastrichtse musicus en componist Math Niël, op zolder een negental melodieën van de operette Donna Marguerita. De muziek bleek van zijn vader. De muzikale bewerking van die operette was van de toen jonge componist Jean Lambrechts. Navraag bracht aan het licht dat Lambrechts in zijn dossier nog het libretto van de in Valkenburg geboren journalist Martin W. Duyzings had, en hij kon zich de meeste melodieën nog herinneren. Hij is er in 2015 in geslaagd de hele operette om te zetten in een piano-conductorarrangement.et muziekfragmentje]

Donna Marguerita is de enige oorspronkelijke en volledig Limburgse operette van de 20ste eeuw. In een heel klassiek libretto is het decor van de operette het geïsoleerde Zuid-Spaanse bergdorpje Santa Monez waar, in de woorden van de makers, ‘men het leven nog neemt zoals het komt: licht, zonnig en vrolijk. Het enige leed dat men er kent, is liefdesverdriet. Elke vreemdeling die in zo’n dorp belandt, betekent grote beroering in de kleine gemeenschap.’

Het dorp maakt zich op voor het oogstfeest. De burgemeester kondigt aan wie de oogstkoningin is en dat vlakbij een vliegtuig een noodlanding heeft gemaakt. De bemanning en de uit alle windstreken afkomstige passagiers worden hartelijk ontvangen door de dorpsbewoners en worden beschouwd als gasten bij het oogstfeest.

Dan ontstaan er allerlei verwikkelingen door het contact van de autochtone bevolking met de gasten; nieuwe relaties bloeien op en bestaande relaties worden verstoord. Het debuut in de grote arena van Sevilla van een jonge stierenvechter uit Santa Monez speelt een belangrijke rol. En de voorspelling van waarzegster Juanita die donkere wolken boven het dorp heeft gezien, blijkt geen fantasie te zijn. Ten slotte wordt duidelijk dat iedereen een eigen plek op deze aarde moet koesteren om gelukkig te kunnen zijn.

 

Naar deze tijd

Niël en Duyzings hebben destijds van de hele geschiedenis een verhaal gemaakt. Frans Meewis, die kan bogen op een rijke aanvaring met het regisseren van muzikale producties, heeft een idee uitgewerkt om de operette op een eigentijdse manier uit te voeren, met een duidelijk accent op de muziek en de mogelijkheid dit muziekwerk in heel Limburg op de planken te krijgen met solisten, strijkers, koor, ballet en orkest.

 

  

In de onderstaande pdf kunt u de volledige teksten van liederen van de Operette Donna Marguerita lezen;

Donna%20Marguerita%20liederen.pdf